Material per als docents
Introducció
Es planteja una activitat per els alumnes de 4t d’ESO, dins el bloc d’automàtica i control. Es tria situar en aquest punt una activitat relacionada amb la tecnoètica, per tal de reflexionar sobre el bon ús de les tecnologies i els límits ètics i morals d’aquestes.
L’activitat gira en torn a una pel·lícula, “Un amic per a en Frank”, que tracta d’un futur no gaire llunyà en que s’utilitzen robots hominoides programats per cuidar persones grans.
Metodologies
Les metodologies que entren en joc en aquesta activitat són:
-
Grup d'experts
-
Role-Play
-
Flipped classroom
El mètode del Grup d'experts consisteix en què els alumnes contesten una sèrie de preguntes d'un tema concret de forma individual, per després posar-les en comú i arribar al consens. Finalment, exposen el seu punt de vista com a experts del tema.
La metodologia didàctica principal d'aquesta activitat, però, és el Role-Play, també coneguda com dramatització, simulació o joc de rols. Es tracta d'una tècnica de dinàmica de grup que consisteix en la representació d'una situació, real o fictícia, en la que cada alumne actua segons el paper o rol que se li ha assignat. D'aquesta manera, els alumnes poden comprendre de manera més profunda els diferents punts de vista que intervenen en l'activitat, posant-se en el lloc del mateix personatge.
D'altra banda, el Flipped classroom o classe invertida és una forma d'aprenentatge en el que els estudiants aprenen nous continguts de forma autònoma a casa, per després aprofitar les sessions presencials per dur a terme activitats amb els coneixements adquirits.
Temporització
La temporització total de l'activitat presencial és de 3 hores, repartides com s'indica a l'esquema següent:
Descripció de l'activitat
Les diferents fases que es mostren a l'esquema anterior es troben explicades a continuació.
Sessió 1 i 2 (2h)
La temporització ideal seria realitzar aquestes dues hores seguides, però també es podria dividir la visualització de la pel·lícula entre les dues sessions.
FASE 1: Preguntes inicials (a casa)
Temporització: indefinida
Es plantegen al final de la sessió anterior unes preguntes prèvies al visionat de la pel·lícula, que els alumnes hauran de contestar a casa (veure preguntes a l'apartat Material per als alumnes). Aquestes preguntes pretenen que els alumnes busquin informació sobre els avenços en robòtica i que reflexionin sobre els aspectes ètics d'aquests avenços. Posteriorment es lliuraran les respostes al professor per tal d'avaluar-les.
FASE 2: Debat sobre preguntes inicials
Temporització: 20 min
Després del treball previ a casa per part dels estudiants, s'inicia a classe un petit debat moderat pel professor, relacionat amb les preguntes inicials.
FASE 3: Assignació de rols
Temporització: 10 min
A continuació s’assignen rols als estudiants, que correspondran a cadascun dels personatges principals de la pel·lícula. Per fer això, es numeren els alumnes de l’1 al 5 i se'ls hi assignen en funció d'aquest nombre els següents rols:
-
Frank
-
Robot
-
Fill d’en Frank
-
Filla d’en Frank
-
Bibliotecària
A cada alumne se li lliura una fitxa amb preguntes que hauran de contestar posant-se a la pell del personatge que els hi hagi tocat, després del visionat de la pel·lícula (veure fitxes de personatge a l'apartat Material per als alumnes). Han de ser conscients que a la propera sessió hauran d'interpretar i defensar el punt de vista propi del seu rol en una hipotètica situació creada pel professor (Role-Play).
FASE 4: Visualització de la pel·lícula
Temporització: 90 min
Després de llegir cada alumne la seva fitxa, es procedeix a la visualització de la pel·lícula.
FASE 5: Fitxa sobre cada personatge
Temporització: indefinit
Poden anar completant la informació de la fitxa a mida que veuen la pel·lícula, però el que no els hi doni temps a fer ho hauran d'acabar a casa.
Sessió 3 (1h)
FASE 6: Grup d'experts
Temporització: 15 min
Un cop els alumnes han completat individualment la fitxa a casa, a la propera sessió s’agrupen amb els que tenen el seu mateix rol per debatre i arribar a un consens sobre el punt de vista que hauran de defensar en el Role-Play (grup d’experts).
FASE 7: Role Play
Temporització: 30 min
S’inicia un Role Play amb un representant de cada grup d'experts, que consisteix a defensar el punt de vista del seu personatge davant una hipotètica situació relacionada amb la pel·lícula (veure algunes situacions a l'apartat Material per als alumnes). Aquesta activitat es repetirà tantes vegades com doni temps, amb diferents representants de cada grup d'experts.
Recursos necessaris: fitxes de personatge.
FASE 8: Reflexions finals
Temporització: 15 min
A continuació del Role-Play, s’acaba amb una reflexió col·lectiva sobre el tema guiada pel professor.
Avaluació
L'avaluació constarà de les següents parts:
-
40% Part individual: preguntes inicials (fase 1), participació al debat (fase 2), fitxa de personatge (fase 5).
-
40% Part grupal: role play (fase 7).
-
20% Coavaluació dels membres del grup.
A continuació es proposen 3 rúbriques per avaluar cadascun dels 3 punts esmentats anteriorment.
Rúbrica per la part individual
Rúbrica per la part grupal
Rúbrica per la coavaluació dels membres del grup



