top of page

L'aprenentatge cooperatiu. Proposta d'activitat: Programem robots humans


1. Nom de l’assignatura on es duria a terme l’experiència: Tecnologia

2. Curs: 2n d’ESO

3. Nombre d’estudiants: 30

4. Títol de l’activitat: Programem robots humans.

5. Unitat didàctica: Introducció a la programació.

6. Objectius formatius: Al finalitzar la sessió l’alumne serà capaç de:

  • Formular algorismes clars i concisos.

  • Interpretar algorismes senzills.

  • Trobar la relació de l’activitat amb els principis de programació explicats prèviament.

  • Cooperar amb els companys, expressant les idees pròpies i escoltant els demés.

7. Mida dels grups: Es faran grups heterogenis de manera que els alumnes més avançats ajudin als que els hi costa més. Els grups estaran formats per 5 alumnes, per tant hi haurà 6 grups en total, un nombre raonable pel tipus d’activitat que es planteja. La manera de fer que els grups siguin aleatoris serà numerar els alumnes de l’1 al 6, per després agrupar els grups de cada número en un espai de la classe determinat, prou allunyats els uns dels altres perquè no hi hagi conversacions creuades.

8. Materials: Es repartirà als alumnes una fitxa amb els diferents rols que ha d’assumir cada component del grup. Les instruccions de l’activitat les donarà el professor a mesura que va avançant l’activitat, de manera que els alumnes no sàpiguen quin pas ve després.

9. Durada de la sessió: 1 hora.

10. Tasca del grup: L’activitat que es proposa consta de les següents fases:

11. Rols: Els rols els hauran de decidir els mateixos alumnes. Se’ls donarà una llista amb la descripció de cada rol, i hauran de posar-se d’acord entre ells per repartir-se’ls. Els rols seran els següents:

  • Enginyers (2 alumnes): seran els encarregats de dissenyar les instruccions que haurà d’executar el robot. Posteriorment, seran els encarregats de donar aquestes instruccions, codificades però, al robot. Dins els enginyers, hi haurà dos rols diferenciats:

  1. Enginyer 1. Serà qui amagui el trofeu que haurà de trobar el robot.

  2. Enginyer 2. Serà qui doni instruccions codificades al robot.

  • Programadors (2 alumnes): hauran de crear un llenguatge de programació per codificar les instruccions elaborades pels enginyers. Dins els programadors, hi haurà dos rols diferenciats:

  1. Programador 1. Serà el portaveu dels programadors, i explicarà als enginyers i al robot el llenguatge de programació que han creat.

  2. Programador 2. Anirà a buscar el seu robot fora de classe, li embenarà els ulls, i l’ajudarà a entrar a classe. Durant les instruccions, tindrà cura de què el robot no prengui mal.

  • Robot l(1 alumne) haurà de seguir les instruccions codificades de l’Enginyer 2 per tal de trobar el trofeu que ha amagat l’Enginyer 1.

12. Criteri de èxit: Els estudiants haurien de saber que els algorismes s’han de formular de forma clara i precisa perquè una màquina els entengui.

13. Interdependència positiva: Es fa grups de 2 enginyers i de 2 programadors perquè es recolzin els uns als altres. Programadors, enginyers i robots estan obligats a cooperar entre ells per tal d’assolir el repte final: trobar el trofeu.

14. Exigibilitat/responsabilitat individual: Cada component és responsable d’executar la seva tasca correctament, comunicar-la als demés, i junts assolir l’objectiu final:

  • Els enginyers han de dissenyar les instruccions justes i necessàries perquè el robot pugui efectuar els moviments necessaris per moure’s i interaccionar amb el seu entorn.

  • Els programadors han d’elaborar un llenguatge de programació prou entenedor perquè els demés ho puguin aprendre i ho sàpiguen interpretar.

  • El robot ha de responsabilitzar-se d’aprendre correctament la codificació per executar les instruccions correctament.

15. Habilitats socials en joc: Els alumnes han d’interactuar els uns amb els altres, i s’han d’expressar de forma clara i concisa perquè els demés els entenguin. Entra en joc una activitat d’ensenyament-aprenentatge que es porta a terme a nivell del propi grup.

16. Reflexió sobre el treball del grup: Si tots els components han realitzat la seva tasca correctament, haurien de ser capaços de finalitzar l’activitat amb èxit. L’objectiu final és trobar l’objecte, per tant, si no ho aconsegueixen vol dir que un o més components no han fet bé la seva tasca, o no hi ha hagut una bona comunicació entre ells.

17. Tasca individual: Com a tasca per a realitzar a casa un cop acabada l’activitat, es planteja un seguit de qüestions als alumnes perquè responguin i reflexionin a casa, sobre el què han après a l’activitat i com ho relacionarien amb la unitat didàctica de programació.

18. Avaluació dels estudiants: L’avaluació es basa en les observacions del professor al llarg de l’activitat, i la reflexió escrita demanada als alumnes com a deures. Per tant, l’avaluació tindrà una component de grup i una individual.

19. Avaluació de l’activitat: Durant l’activitat, s’avaluarà la correcta temporització de les diferents fases i el grau d’ocupació de cada estudiant dins el seu rol, per tal de millorar la seva execució en un futur. Amb les reflexions finals dels alumnes, el professor serà capaç de determinar si l’aprenentatge dels alumnes ha sigut significatiu. Els indicadors d’avaluació seran:

  • La temporització de les diferents fases s’ha complert.

  • No hi ha alumnes sense fer res, o fent activitats que no tenen a veure amb el què se’ls ha encomanat.

  • A les reflexions escrites dels alumnes es veuen reflectits els principis de programació i generació d’algorismes tractats a la primera sessió teòrica de la unitat didàctica (per exemple: els algorismes han de ser clars i concisos perquè la màquina els entengui, per tal de donar instruccions a la màquina s’ha de conèixer el llenguatge de programació que la màquina entén, etc.).

20. Competències bàsiques que es treballen amb l’activitat:

21. Risc de l’activitat: A continuació es detallen alguns factors que podrien intervindré en el correcte desenvolupament de l’activitat:

  • Que els grups no es posin d’acord en l’assignació dels rols per ells mateixos.

  • Que els rols s’assignin de forma desequilibrada, de manera que 2 programadors, 2 enginyers o el robot per sí sol no realitzin les tasques que tenen assignades i afectin a la resta del grup.

  • Que la part lúdica de l’activitat deixi de banda la part d’aprenentatge significatiu, i l’alumne no reflexioni sobre la relació que té amb la unitat didàctica.

  • Que la fase 6 de donar instruccions als robots generi massa xivarri i no es pugui controlar la situació.

  • Que s’allargui excessivament alguna de les fases degut a l’aparició d’algun imprevist i no es pugui acabar l’activitat.

Posts Destacados 
Posts Recientes 
Búsqueda por Tags
No hay tags aún.
bottom of page