top of page

Engaging Science

Avui han vingut a l'ICE el Jordi Domenech i la Sílvia Alcaraz, del projecte Engaging Science.

La ponència, titulada "Ciències, context i ciutadania: ciència per a comprendre, decidir i actuar. Eixos i oportunitats didàctiques." tracta de com formar els nostres alumnes per convertir-los en ciutadans competents científicament, capaços de:

  • Comprendre: han de conèixer la ciència que hi ha al darrere de les diferents problemàtiques que es poden trobar a la seva vida real.

  • Decidir: han de poder valorar els riscos, identificar quins són els seus valors personals i aplicar perspectives ètiques. Han de saber què és bo per la societat i què no ho és, i no només basar-se en que és bo o dolent per un mateix.

  • Actuar: perquè l'alumne aprengui activament a actuar com a ciutadans i a decidir en un context de conflicte, s'ha de fer participar els estudiants en activitats que tinguin un impacte sobre la societat.


En definitiva, es tracta de mobilitzar el coneixement per poder prendre decisions reals, associades als valors personals de cadascú.


Abans de la sessió, he consultat alguns dels materials que es troben a la seva pàgina web. M'ha cridat especialment l'atenció un que s'anomena "Carreteras solares". El resum de l'activitat és el següent:


"Un sitio web de crowdfunding (micromecenazgo) ha recaudado recientemente más de 1,5 millones de Euros para financiar carreteras solares. Estas carreteras, aseguran los promotores, se mantendrán sin nieve, y, accionando un interruptor, se podrán transformar en aparcamientos para coches, o incluso en campos de deporte. En esta actividad, los alumnos considerarán si merece la pena financiar carreteras solares. Criticarán argumentos usando el razonamiento y la evidencia y aplicarán lo que saben acerca de generar electricidad con placas fotovoltaicas para tomar una decisión."

Només començar l'activitat es pot passar el vídeo de recaptació de fons de la tecnologia en qüestió:

Hi ha disponibles dos enllaços de descàrrega de material, de forma totalment gratuïta:

  • Power Point amb el material per l'alumne: Es tracta d'un recurs molt atractiu visualment, amb comentaris per als professors sobre com enfocar cadascuna de les diapositives a l'aula.

  • Word amb la guia per al docent: Conté els objectius d'aprenentatge, l'enllaç curricular i la temporització i metodologia seguida a l'activitat.

Considero que és un material molt complert i interessant per treballar diversos aspectes del currículum de tecnologies i ciències naturals, i per despertar l'esperit crític dels alumnes. No obstant, encara que aquest tipus d'activitats permeten avançar en el currículum, s'ha de buscar una dieta didàctica equilibrada (tal com diu el Jordi Domènech) i combinar-les amb altres recursos.

A continuació, i després de realitzar una activitat pràctica amb la Sílvia Alcaraz, el Toni Hernández ens parla de diverses convocatòries i programes per a la innovació educativa en el context global, europeu i nacional, com ara Erasmus+, Horizon 2020, EASI Ocupació i Innovació Social, PICE (Programa Integral de Cualificación y Empleo), LIFE, COSME, entre d'altres.


Posts Destacados 
Posts Recientes 
Búsqueda por Tags
No hay tags aún.
bottom of page