top of page

De tapa en tapa a l'ICE

La sessió del 5 de Maig va ser inusual, ja que a l’entrar a l’aula ens vam trobar amb una proposta de 9 petites activitats que havíem d’anar tastant a mode de tapes. De totes elles (infografies, anàlisi d’objectes, museu virtual, llenguatge de programació a FP, software de simuladors, gamificació, articles de recerca, exàmens innovadors, ciència ficció), al nostre grup n’hem escollit tres:


  • Gamificació

  • Infografies

  • Innovació a l’avaluació


Gamificació


Utilitzant una versió tunejada del joc de cartes Magic que ha desenvolupat un company per al seu TFM, s’aprofita per fer una activitat de repàs de materials i les seves característiques.

Punts forts de l’activitat: molt motivadora pels estudiants, pot ser molt adequada per unitats didàctiques que molt teòriques que a priori puguin ser poc atractives i pesades pels alumnes. Ideal per combinar amb un bon sistema de recompenses en forma de punts extra i també per jugar en equips.


  • Punts febles: requereix molta preparació prèvia per part del professor. Té avantatge qui ja hagi jugat al Magic i conegui les regles del joc.

  • Riscos: tal i com està plantejada, hi ha el risc que el focus només recaigui molt el joc però no tant en els conceptes a aprendre, en aquest cas de materials. Vam observar que es possible no saber res dels conceptes de la unitat didàctica i en canvi, guanyar la partida.

  • Proposta: proposem variar una mica l’activitat fent un mix entre el Magic i el Trivial, de forma que quan un equip tingui la possibilitat de treure punts al contrincant, hagi de respondre correctament a una pregunta tipus trivial (relacionada amb el concepte que apareix a la carta de Magic).

Infografies


Hem escollit el tema de les impressores 3D per a realitzar un esborrany d’ infografia. Aquesta és la infografia improvitzada que hem dissenyat.

Per a complementar l’activitat, em seleccionat un parell d’enllaços on podem veure infografies més professionals on es relaciona la impressió 3d i la seva aplicació a l’educació:

  • http://goo.gl/h0J1Wl

  • https://goo.gl/h57HT6


Proposem 3 possibles activitats al voltant d’aquesta infografia. Per això, hem seleccionat una unitat didàctica, en aquest cas engranatges, i hem articulat les activitats al voltant d’aquesta. Hem escollit una activitat conceptual, una procedimental i una de reflexió:


  1. Cerca informació sobre el funcionament de les impressores 3D. Tenen algun engranatge? Fes un esquema del funcionament i explica’l.

  2. A partir de pàgines web que continguin recursos i plantilles amb peces 3D predissenyades (per exemple http://www.thingiverse.com/ o similars) troba les peces necessàries per construir un engranatge i imprimeix-lo a la impressora de l’escola.

  3. Mira aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=a5I2ae2uibU. Imagina que en el futur les màquines són capaces d’autoreplicar-se, igual que ja pot fer una impressora 3D. Reflexioneu en grup i cerqueu una pel·lícula que tracti sobre el tema.


Innovació a l’avaluació


L'enunciat de l'activitat era el següent:

La nostra proposta innovadora és la següent:


  • Es formen grups de 4 alumnes el més heterogenis possible.

  • Cada alumne estudia tot el tema sencer per l’examen.

  • La unitat didàctica es divideix en 4 parts i cada membre del grup realitza un mapa conceptual + resum (amb limitació de longitud) d’una part.

  • Durant l’examen, cada alumne pot disposar dels mapes conceptuals i resums que han fet els altres 3 membres del grup, però no el seu.

  • Sistema de recompenses: si TOTS els membres del grup tenen una nota >5, a tots els membres de l’equip se’ls dóna 0,5 punts extra. SI tots tenen > 7, reben 1 punt extra. Si tots tenen >9, se’ls sumarà 1 punt al proper examen.


Posts Destacados 
Posts Recientes 
Búsqueda por Tags
No hay tags aún.
bottom of page