top of page

Ciencia ficció i educació: Un amic per a en Frank

En una societat cada cop més tecnificada, és important parar-se a reflexionar sobre els aspectes morals i ètics que suposen alguns dels nous avenços que afecten directament a la nostra vida quotidiana.


La pel·lícula "Un amic per a en Frank" ens situa en un futur no gaire llunyà en el què es programen robots per cuidar persones grans, i obre el debat sobre la conveniència d'encomanar a les noves tecnologies la responsabilitat de fer les tasques quotidianes que fins ara fèiem els humans.



Encara que queden lluny de les característiques del company d'en Frank, a l'actualitat ja s'utilitzen robots en l'àmbit terapèutic. Un exemple és el cas del Nuka, un bebè foca robòtic amb forma de peluix que ajuda al tractament de persones amb depressió, ansietat o trastorns de comunicació (http://one.elpais.com/el-bebe-foca-robotico-que-ayuda-a-tratar-el-autismo/).


Es proposa una petita activitat pels alumnes de 4t d’ESO que convida a reflexionar sobre límits morals i ètics que suposen els presents i futurs avenços tecnològics. Es plantejen 3 preguntes que giren en torn al tràiler de la pel·lícula “Un amic per a en Frank”, a partir de la qual es convida als alumnes a reflexionar sobre aspectes relacionats amb la tecnoètica:


1. Després de veure el tràiler de la pel·lícula "Un amic per a en Frank", creus que el robot d'en Frank obeeix les 3 lleis de la robòtica?


2. Creus que un robot pot competir amb un humà en tasques quotidianes com ara cuidar d'una persona gran?


3. Cerca informació sobre algun robot que es faci servir a l'actualitat com a assistència sanitària.



Aquesta activitat pot fer-se servir com a introducció al bloc de 4t d'ESO de Control i Automatització, o a alguns dels temes que el composen, com ara:

  • Màquines automàtiques i robots: automatismes. Arquitectura d’un robot. Elements mecànics i elèctrics necessaris per al seu moviment.

  • Valoració de la incidència de l'automatització en el desenvolupament tecnològic al llarg de la història.


De les competències de l'àmbit cientificotecnològic del currículum de tecnologies, es treballa principalment:

  • Competència 9. Analitzar sistemes tecnològics d'abast industrial, avaluar-ne els avantatges personals i socials, així com l'impacte en la salubritat i el medi ambient.


A l'assignatura d'Aprenentatge II es porta a terme una activitat ampliada sobre la mateixa pel·lícula, on es proposa un Role-play en el que els alumnes, per grups, s’han de ficar a la pell de cadascun dels personatges per defensar el seu punt de vista sobre aspectes relacionats amb la tecnoètica. Podeu veure l'activitat complerta clicant aquí.

Posts Destacados 
Posts Recientes 
Búsqueda por Tags
No hay tags aún.
bottom of page