top of page

I&R Sessió 2: Gamificacio

TALLER DE GAMIFICACIÓ A CÀRREC D'EN JAVIER ESPINOSA

A la segona sessió hem pogut gaudir d'un taller pràctic de gamifiació a càrrec de Javier Espinosa Gallardo del Congrés online Educació i TIC de la Universitat Internacional de València.

Ens presenta un parell de videos molt motivadors:

  • El primer, sobre una campanya publicitaria de la marca d'automòbils Smart, ens ensenya com es poden convertir les coses rutinàries de la vida en experiències motivadores i entretingudes. Es pot visualitzar fent clic aquí.

  • El segon, campanya publicitaria de Divina Pastora, tracta sobre la importància de l'efecte Pigmalión, sobre com les expectatives de les persones (i en particular els nens i adolescents) tenen una influència determinant en els seus resultats. Es pot visualitzar fent clic aquí.

A continuació ens presenta la gamificació com una eina pedagògica més, que consisteix a agafar aquells elements típics dels videojocs, jocs de taula, jocs de rol, etc. i aplicar-los a contextos diferents als jocs, com per exemple a l'educació.

Quan es gamifica una assignatura, la història del videojoc passa a convertir-se en els continguts didàctics de l'assignatura, els personatjes són els alumnes, i les pantalles poden ser les mateixes sessions de classe.

Per gamificar, s'han de tenir en compte 3 aspectes:

  • Dinàmiques: s'ha de pensar quin es el propòsit de la gamificació, què esperem que els alumnes aprenguin, i dissenyar un fil conductor que permeti assolir els nostres objectius. En aquest punt, és molt imporatnt saber què agrada als alumnes: hobbies, videojocs, sèries, pel·lícules, etc.

  • Mecàniques: al voltant de la dinàmica creada, es dissenyen les activitats que permeten als alumnes avançar en el seu aprenentatge, dins el context de gamificació creat pel professor, que es converteix en "Game Master".

  • Components: es poden fer servir avatars, sistemes de punts, nivells, leaderboards, rànquings, trofeus, medalles, etc.

El ponent ens presenta alguns dels seus projectes de gamificació aplicats a les seves classes i que ell mateix defineix al blog Gamification Spain:

  • EARTHXODUS: En 1º de la Eso en la asignatura de Natural Science he creado una aventura gráfica apocalíptica: iaravaca.wix.com/1eso . Donde los alumnos tiene que recorrer el planeta estudiando la atmósfera, hidrosfera y geosfera. La información de dicha aventura está en la página siguiente: iaravaca.wix.com/deck1eso. Lo último que he incorporado ha sido una tienda donde intercambiar su dinero virtual (tokens) por tickets especiales. Todo adaptado al contenido curricular de la asignatura.

  • THE HOSPITAL: En 3º de Eso en la asignatura de Biology he creado un hospital iaravaca.wix.com/thehospital donde llegan casos de famosos y los alumnos son médicos que les tienen que curar a la vez que estudian sus anatomía.

Es pot seguir el treball d'en Javier Espinosa a:

  • Canal de Youtube "gamification": https://goo.gl/8eB8kT

  • Blog "Gamification Spain": http://gamificationspain.weebly.com/

Posts Destacados 
Posts Recientes 
Búsqueda por Tags
No hay tags aún.
bottom of page